Circular Source

Wij produceren verpakkingen in meerdere grondstoffen en alle verpakkingen
zijn ontwikkeld met het oog op duurzame belangen

Circular Source: samen naar echt circulair!

Duurzaamheid. Er is veel over te doen en te zeggen. Vaak, veel te vaak, blijft het bij mooie woorden. Wij houden meer van bewijzen. Footprinting maakt het mogelijk om aan te tonen dat die mooie woorden geen loze woorden zijn. Het maakt duurzame initiatieven transparant, het geeft inzicht in de werkelijke duurzaamheid en gaat greenwashing tegen.

Meten is weten tenslotte! MultiTray vertelt graag een eerlijk verhaal, óók als het om duurzaamheid gaat. En MultiTray werkt graag mee aan branche-overstijgende duurzame initiatieven, want de wereld is groter dan alleen onze eigen industrie.

Circular Source

De maatschappij wordt overspoeld met wegwerpverpakkingen, vooral voor eten en drinken. Wat als je er nu voor kunt zorgen dat recycling van eenmalige verpakkingen eenvoudiger wordt, door bijvoorbeeld een monostroom aan afval te creëren? Door af te stappen van ingewikkelde systemen als statiegeld bekers en kartonnen verpakkingen op festivals bijvoorbeeld. Waarbij bezoekers niets liever willen dan een drankje drinken en de beker op de grond te laten vallen. Een hapje eten en het bakje te droppen. Wat als dat gewoon mag en kan, omdat iedereen dezelfde bekers en bakjes krijgt, gemaakt van hetzelfde materiaal.

Dan is het een kwestie van het festivalterrein schoonzuigen in de ochtend en de afgedankte bekers recyclen voor de volgende ronde. Door alle bekers en foodverpakkingen van PET te produceren is het verplicht scheiden niet meer nodig. Makkelijk, slim en duurzaam!

Samenwerken en onderzoeken

Circular Source heeft een stevig fundament. MultiTray werkt nauw samen met Leo Swart van Cresultant. Hij heeft ruime ervaring in de internationale hortisector, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van circulariteit in de sierteelt en heeft onderzoek gedaan voor oa het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW, Het Groen Brein en MVO Nederland.
Om aan te tonen dat Circular Source grote potentie heeft, lopen er samenwerkingen met de studenten van de WUR Ecochain in Amsterdam en is de eerste proef op het festival 24-uurs Solexrace in augustus 2022 goed afgerond. Op het festivalterrein met vijf feestareas werd gedurende de drie dagen volop gefeest én gedronken uit monobekers van PET. Het karton van de foodverpakkingen moest nog gescheiden worden. Bezoekers waren duurzaam bezig, wellicht zonder het in de gaten te hebben. Makkelijk, leuk, duurzaam en economisch interessant gingen hand in hand!

Dat smaakt naar meer!

Wat als ook de foodverpakkingen van PET zijn gemaakt? Dan is scheiden niet meer nodig. Dat maakt circulariteit nog eenvoudiger en economisch nog meer rendabel. Circular Source heeft dus nog grote ambities. De eerste stappen zijn gezet! Je kunt je voorstellen wat er allemaal mogelijk is als andere grote festivals en evenementen zich aansluiten, hoe meer volume hoe meer mogelijkheden om het afval weer gerecycled in omloop te brengen. En wat als we verder dan festivals gaan kijken? Naar andere ketens? Kortom: Circular Source roept om uitbreiding!